Recht op inkomensondersteuning?

Als (een deel van) uw werk door deze crisis tijdelijk ophoudt, hebt u mogelijk recht op tijdelijke inkomensondersteuning. Als u een arbeidscontract hebt, kan uw werkgever bij de overheid hulp vragen om uw salaris te kunnen betalen. Als u ZZP'er bent, moet u daar zelf achteraan. Er zijn verschillende regelingen.

* Tijdelijke Noodmaatregel Overbrugging Werkbehoud (NOW) Met de NOW ondersteunt de overheid bedrijven en kunt u als werknemer uw volledige salaris doorbetaald krijgen. U verliest geen recht op WW. Ook als oproepkracht kunt u met de NOW zoveel mogelijk gewoon worden doorbetaald. Werkt u als uitzendkracht, dan moet het uitzendbureau de NOW-aanvraag doen. LET OP: Als u echt werkloos wordt, meldt u zich dan zo snel mogelijk bij het UWV. Op de site van de Rijksoverheid vindt u uitgebreide informatie.

* Regelingen voor ondernemers.
Als ZZP'er kunt u gebruik maken van de Tijdelijke overbruggingsregeling zelfstandig ondernemers (Tozo). Er zijn twee mogelijkheden: max. 3 maanden inkomensondersteuning tot max. zo’n 1500 euro per maand en daarnaast een bedrijfslening. De hoogte van de inkomensondersteuning is afhankelijk van inkomen en huishoudsituatie. U hoeft het bedrag niet terug te betalen. Voor de lening geldt een lager rentepercentage dan bij normaal. Kijk voor meer info op de site van de Rijksoverheid. De Kamer van Koophandel heeft een speciaal loket geopend.

PAS OP MET ONLINE VERLEIDINGEN...!

Stroomt uw mailbox ook vol met berichten van uw favoriete winkels? Over hoe zij omgaan met de coronacrisis? En doen ze u meteen extra aanbiedingen als hogere kortingen of gratis verzendkosten?

Heel verleidelijk, zeker nu u binnen moet blijven en veel online bent. De uitdaging is om toch het hoofd koel te houden en als consument kritisch te blijven.

Misschien is voor u de verleiding wel extra groot omdat u in deze zorgelijke weken vrolijk wordt van een leuke, voordelige aankoop. Begrijpelijk. Maar zeker in financieel onzekere tijden is het verstandig dat u heel bewust kiest waar u uw geld aan uitgeeft.

Stel, dat leuke kledingstuk van € 39 kunt u nu bestellen zonder € 7,95 verzendkosten te betalen. Heeft u dan € 7,95 verdiend of € 39 te veel uitgegeven? Had u onder andere omstandigheden ook besteld? Heeft u nog steeds zoveel plezier ervan als er krappere tijden aanbreken, of bent u dan toch niet meer zo blij met uw aankoop?

Grip op geld voor millennials

19 augustus 2019 - De prijs voor een dagje uit stijgt harder dan gemiddeld, meldde het CBS afgelopen week. Entreeprijzen van musea en dierentuinen liggen maar liefst 17 procent hoger dan vijf jaar geleden. Iedereen die geld spendeert, weet dat vrijwel alles duurder is geworden.

Lees hier het hele artikel Grip op geld voor millennials

Check, Plan, Spaar. En verklein de kans op geldproblemen

7 november 2016 - Mensen die spaargeld hebben, planmatig met hun geld omgaan en een geordende administratie hebben, verkleinen de kans om financiële problemen te krijgen. Dit blijkt uit het Nibud-onderzoek Kans op financiële problemen 2016. Lees het hele artikel hier Check, Plan, Spaar. En verklein de kans op geldproblemen

Kredietregistratie bij BKR per 1 december uitgebreid

2 november 2016 - Het Bureau Kredietregistratie (BKR) registreert de kredieten van huishoudens. Voor kredietverstrekkers is het een wettelijke verplichting om kredieten te melden en om de registratie te raadplegen bij het verstrekken van nieuw krediet. Lees het hele artikel hier Kredietregistratie bij BKR per 1 december uitgebreid