Grip op je financiën na de vakantie!

Iedereen kent het wel. Je hebt een bedrag in je hoofd wat je maximaal wilt uitgeven aan je vakantie en andere bijkomstigheden. Ongemerkt geef je toch altijd meer uit. Een extra dagje weg of nog even een terrasje pakken, want ach, het is toch vakantie! Na de vakantie is het dan soms schrikken wat er nog, of niet meer, op je rekening staat. Hierbij geef ik je 10 tips om weer grip te krijgen op je financiën:

  1. Maak een overzicht van de inkomsten en vaste uitgaven plus de variabele uitgaven voor voeding en overige huishoudelijke uitgaven. Er zijn lijstjes te vinden op internet, maar met Excel kun je zelf ook een lijstje maken.
  2. Bepaal wat er overblijft en maak de helft over op een spaarrekening zodat je moeite moet doen om het uit te geven. De andere helft is voor overige variabele uitgaven.
  3. Doe één keer per week de boodschappen, dan kom je minder in de verleiding om impulsieve aankopen te doen.
  4. Let op aanbiedingen en koop hier meer van in als je ze binnen een redelijke periode kunt gebruiken.
  5. Als je vaak impulsieve inkopen doet, pin dan een vast bedrag per week en laat de pinpas verder thuis liggen.
  6. Een bepaalde periode een kasboek bijhouden kan helpen om je beter bewust te worden waaraan je geld uitgeeft. Zijn de aankopen echt nodig?
  7. Maak een lijst van alle lopende abonnementen op tijdschriften en stop het abonnement van tijdschriften die je het afgelopen jaar nauwelijks bekeken hebt.
  8. Heb je een abonnement op de sportschool en ben je er het afgelopen jaar zelden geweest, dan kun je het abonnement beter stopzetten.
  9. Houdt eens per jaar je verzekeringen en je energiecontract tegen het licht.
  10. Stop met dure gewoontes. Als je gewend bent elke dag een lunch te gebruiken in een lunchroom of de kantine van je werk, kun je veel geld besparen door brood en fruit van huis mee te nemen.

Het maken van een overzicht van de inkomsten en uitgaven kan lastig zijn. Als er betalingsachterstanden en/of schulden zijn, is besparen in eerste instantie noodzakelijk om de rekeningen te kunnen betalingen of de schulden af te lossen.

Kun jij wel wat hulp gebruiken om inzicht in je financiële situatie en grip op je uitgaven te krijgen en meer geld over te houden, neem dan gerust vrijblijvend contact met mij op.